Edit widget and choose a menu
HomeBiznisKnjigeKnjiga Zamka sreće

Knjiga Zamka sreće

Ova knjiga “Zamka sreće” je zasnovana na rastućem broju naučnih istraživanja koja sugerišu da smo svi uhvaćeni u moćnu psihološku zamku, i da trebamo prestati sa samomučenjem jer trebamo živeti. Vodimo svoj život kojim vladaju mnoga netačna verovanja o sreći – ideje široko prihvaćene jer „svi znaju da je to istina.” Čini se da ova uverenja imaju dobar smisao – zato ih susrećemo u skoro svakoj knjizi samopomoći koju smo ikada pročitali. Ali, nažalost, ove obmanjujuće ideje stvaraju začarani krug u kojem što više pokušavamo da pronađemo sreću, to više patimo. A ova psihološka zamka je tako dobro skrivena, mi čak nemamo pojma da smo uhvaćeni u nju. To su loše vesti.

“Ne čitaš ovo slučajno… Sve što ti se desilo skoro, desilo se da bi napredovao. Budi spreman za neverovanta iskustva…”

Dobra vest je da ima nade. Možete naučiti kako da prepoznate ‘’zamku sreće’’ i, što je još važnije, možete naučiti kako da pobegnete. Ova knjiga će vam dati veštine i znanja da to učinite. Zasnovana je na revolucionarnom novom razvoju u ljudskoj psihologiji, moćan model za promene poznat kao Terapija prihvatanja i posvećenosti.

Cilj prihvatanja i posvećenosti je da vam pomogne da živite bogat, sit i smislen život dok se efikasno nosite sa bolom koji vam neizbežno nailazi. To se postiže upotrebom moćnih principa koji će vam omogućiti da razvijete sposobnost za poboljšanje života poznatu kao psihološka fleksibilnost – objašnjava nam pisac.

Koji je poslednji red svake bajke? “. . . i živeli su srećno do kraja života.” Ali nemaju samo bajke uvek srećan kraj. Šta kažete na holivudske filmove? Skoro uvek imamo neku vrstu dobrog osećaja kada dobro pobedi zlo, ljubav pobedi sve i junak pobedi negativca? I ne važi li isto za većinu popularnih romana i televizijskog programa? Volimo srećne završetke jer nam društvo kaže da takav treba da bude: sva radost i zabava, mir i zadovoljstvo, srećan život do kraja života. Ali da li to zvuči realno? Da li se to uklapa u vaše životno iskustvo? Ovo je jedan od četiri glavna mita koji čine osnovni nacrt zamke sreće. Pogledajmo ove mitove, jedan po jedan.

Mit broj 1 – Sreća je prirodno stanje svakoga čoveka.

Mit broj 2 – Ukoliko nisi srećan, imaš neku manu.

Mit broj 3 – Da bismo kreirali bolji život moramo se osloboditi negativnih osećanja.

Mit broj 4 – Trebalo bi da smo u mogućnosti da kontrolišemo ono što osećamo i kako se ponašamo.

Terapija prihvatanja i posvećenosti zasniva se na šest osnovnih principa koji zajedno rade kako bi vam pomogli da razvijete sklop razmišljanja koji menja život poznat pod nazivom „psihološka fleksibilnost”, a što je detaljnije objašnjeno u knjizi “Zamka sreće”. Što je veća vaša psihološka fleksibilnost, to bolje možete da se nosite sa bolnim mislima i osećanjima i još efikasnije možete da preduzmete akciju da svoj život učinite bogatim i smislenijim. Kako napredujemo kroz knjigu, proći ćemo kroz ovih šest osnovnih principa, jedan po jedan, ali prvo da ih vrlo kratko nabrojimo.

1. Defuzija – Oslobađanje od negativnih misli.

2. Ekspanzija – Kreiranje pozitivnih vibracija.

3. Konekcija – Slaganje svih kockica u jednu celinu.

4. Samoposmatranje – Analiza svega što radimo.

5. Vrednovanje – Samonagrađivanje za svoj trud, i

6. Akcija – Za sve je potrebna akcija.

Ono što dobijamo bez borbe je prirodni nivo fizičke i emocionalne nelagodnosti, u zavisnosti od toga ko smo i situacije u kojoj se nalazimo. Ne može se izbeći nelagodnost – život nam je na ovaj ili onaj način služi svima. Ali kada se jednom počnemo boriti s tim, nivo naše nelagodnosti se brzo povećava i svu tu dodatnu patnju nazivamo „prljavom nelagodnošću“. Naš prekidač za borbu je poput pojačala za osećanja – uključite ga i možemo se ljutiti zbog anksioznosti, anksioznosti zbog besa, depresije zbog depresije ili krivice zbog svoje krivice. Mogli bismo čak imati i krivicu zbog besa zbog anksioznosti – a onda i depresije zbog toga!

O čemu se tu radi? Zbog čega ste ovde? Zbog čega je vaš život vredan življenja? Neverovatno je koliko nas nikada nije duboko razmotrio ova pitanja. Prolazimo kroz život sledeći istu rutinu, dan za danom. Ali da bismo stvorili bogat, pun i smislen život, moramo da zastanemo da razmislimo o tome šta radimo i zašto to radimo. Dakle, vreme je da se zapitate:

-Šta vam je duboko u sebi zaista važno?
-Čime želite da se bavi vaš život?
-Kakva osoba želite da budete?
-Kakve veze želite da izgradite?
-Da se ne borite sa svojim osećanjima ili izbegavate svoje strahove, u šta biste usmerili svoje vreme i energiju?

Većina knjiga o vizualizaciji ili mentalnoj probi podstaknuće vas da zamislite kako se osećate opušteno i samopouzdano dok preduzimate mere. Pisac nam to ne savetuje, jer to su osećanja nad kojima imate vrlo malo kontrole, a ako je vaš cilj posebno izazovan, vrlo je malo verovatno da ćete se osećati opušteno i samopouzdano. Mnogo je verovatnije da ćete imati osećaj teskobe i sumnje u sebe. Zato predlaže da se na mentalnim probama usredsredite na ono što najviše kontrolišete: na svoje postupke. Zamislite sebe kako preduzimate mere najbolje što znate, izgovarate i radite stvari za koje je najverovatnije da će biti efikasne. Takođe zamislite kako pravite prostor za sve misli i osećanja koja se pojave u ovom trenutku i nastavljate da preduzimate efikasne mere, bez obzira kako se osećate. Dakle suština vizuelizacije nije samo da prođete maštom kroz to, nego da vizuelizaciju razdvojite na sitne delove koje ćete povezati sa akcijom, jer samo tako možete i svaku vizuelizaciju ostvariti.

Tvoje veliko žaljenje su prilike koje nisi iskoristio… Prihvati izazove

Pisac nam navodi drevnu istočnjačku izreku koja glasi: Ako ne odlučite kuda idete, završićete kuda god idete. Da biste živeli smislen život, trebaju vam smernice i vaše vrednosti su tu, duboko u vašem srcu, da ga obezbede. Dakle, povežite se sa tim vrednostima; koristite ih za smernice. Negujte osećaj svrhe. Nastavite da postavljate smislene ciljeve i energično ih sledite. U isto vreme, cenite ono što trenutno imate u svom životu. Ovo je važno, jer je to sada jedini put koji imate. Prošlost ne postoji; to nije ništa više od sećanja u sadašnjosti. Ni budućnost ne postoji; to nije ništa više od misli i slika u sadašnjosti. Jedino što imate ikada je ovaj trenutak. Pa iskoristite to maksimalno. Primetite šta se dešava.

I zapamtite, život najviše daje onima koji maksimalno koriste ono što život daje.

Ovo je bio rezime knjige “Zamka sreće“ pisac Russ Harris.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Prava vrsta ludila je knjiga o istinoj priči o timskom radu, liderstvu i inovativnim postupcima. Na prvi pogled, ovo je...
Veličina se ne rađa. Ona raste. Ideja da sve veštine rastu pomoću istog ćelijskog mehanizma izgleda čudno i iznenađujuće jer...
Knjiga “Pobedi zauvek” nas uči kako da živimo, radimo i igramo kao šampioni. „Proces samootkrivanja koji je bio neophodan za...