Edit widget and choose a menu
HomeBiznisKnjigePronalaženje vaše zone

Pronalaženje vaše zone

Uknjizi “Prevazilaženje vaše zone” – zona se opisuje kao nešto što postoji kod svih nas, nebitno kog ste pola i koje starosne dobi. To je zapravo vrhunac dostignut u bilo kom domenu života u kom nastupate u najboljem izdanju. Ne mora biti vezano recimo za sport, već postoji u svakom poduhvatu na putu kroz život.

Svako ko je došao do intezivnog nivoa angažovanja i postigao višu svest o tome uplovio je u nešto što se jednom rečju zove zona. Doći do svoje zone nije lako kao ni ostale stvari u životu ali ako posedujete mentalnu oštrinu, emocionalnu moć i veštine, to je još jedna dodatna potpora koja će vam pomoći da poboljšate svoje performanse i tako nađete vašu zonu. Ovo sve se odnosi na bilo koju sferu vašeg života koja vam se u datom trenutku bude igrom slučaja nametnula.

Šta je zona?

Mašina koja radi besprekorno i sinhronizovano je najbolji pokazatelj da je vaša zona zapravo jedna mašina. I kod nje mora sve da bude besprekorno gde se vaše misli i propratne radnje odvijaju u potpunoj sinhronizaciji. Da li ćete ući u zonu mnogo znači i od vašeg uma gde on kod nekog funkcioniše na skoro primitivan način za razliku od onog koji je potpuno angažovan. Stanje kada mozak miruje dok razmišlja dovodi do toga da reaguje efikasnije i osobe imaju osećaj da je vreme sporije i bez napora. Svi oni koji su iskusili ovakvu zonu stiču utisak smirenosti i krajnji rezultat najčešće bude iznad očekivanog. Deca svoju zonu pronalaze u bezbrižnoj igri i pokazuju neizmernu sreću koja je zapravo stanje duha, odnosno već izgrađen stav. Kada odrastu shvatiće da zapravo zona nije neko magično mesto već samo osećaj koji se ne može uporediti nisačim.

“Dolazim po sve ono što kažete da nikada neću imati… Spremite se…”

Da bi ste uspeli u nečemu morate proći kroz određen proces i ma koliko vam se problemi nizali, ostanite dosledni i uporni.

Najpre morate biti spremni da prevaziđete sve prepreke koje vam se nameću i da vašu želju transformišete u volju. Volja je nešto što će vam dati ogroman vetar u leđa i nju ne smete nikako izgubiti. Morate uvek da ostanete pozitivni i jednostavni i najvažnije od svega da nikada ne gubite veru u svoje mogućnosti. Samim tim ćete biti svesni sadašnjeg trenutka i moći ćete da upravljate svojim mislima i emocijama. Pazite da na tom putu očuvate svoju motivaciju, verujte u to što radite, pobedite sve strahove, izgradite samopouzdanje, i konačno budite na zacrtanom cilju. Put do bilo kog uspeha nije nimalo lak ali kada ga jednom savladate svaki sledeći biće još lakši i bićete preponosni na sebe. I ne zaboravite put bez cilja je samo želja.

Neko je jednom rekao, kada se fokus svodi samo na rezultat nečega, to može biti pogubno za samog aktera. To je pogrešno shvatanje postavljenog cilja, nasuprot tome ispravno je da budete orjentisani na proces i da se fokusirate na savladavanje. Samo takvim prioritetima ćete neizbežno stići do svog zacrtanog cilja i postićićete veće rezultate.

Godinama kroz život stičemo razna iskustva i kada im se u određenom trenutku prepustimo najčešće završimo kao pobednici. Sve dok se vodimo tuđim mislima i brinemo o tome šta drugi misle stvaramo blokadu svojoj zoni. Nikada ne smemo dozvoliti da poredimo sebe u odnosu na druge jer nas to odvaja od pravog puta ka ostvarenju svoje zone. Što više imamo različitih stvari i mišljenja veća nam je motivacija za uspehom.

Često sebi postavljamo pitanje “Zašto radim to što radim?” i to je veoma dobra motivacija za ostvarenje novih mogućnosti. Treba razgraničiti šta hoćemo i šta možemo da bi smo ostali dosledni svog cilja. Ako vam razlog za motivaciju bude materijalne prirode nećete uspeti da pronađete vrhunske rezultate. Novac kao motivacija vas može odvesti pogrešnim putem i to treba što pre zaustaviti. Morate se vratiti na sam početak da stvorite isti onaj entuzijazam koji ste imali i da pojednostavite sve stvari koje su postale složenije. Morate se apsolutno potruditi da zanemarite ostale i da ugodite sebi. Osnova svakog uspeha u životu je samopouzdanje, ono nas pokreće čak i onda kada mislimo da je nemoguće nastaviti dalje. Treba ga stalno razvijati i negovati kao cveće u bašti. Gubljenjem samopouzdanja gubimo poverenje u sebe, a gubimo poverenje i u ljude oko nas. Zato se moramo neprestano truditi da ga negujemo i održimo jer ćemo tako da ostvarimo svoje ciljeve i pretvorimo želju u volju.

Ne pričaj o svojim slabostima, nikada ne znaš ko će ih upotrebiti protiv tebe… Šta dodati…?

Za sve što radimo u životu potrebna nam je energija, koja će nas pokrenuti i aktivirati u svakom segmentu. Ponekad ne vidimo uspeh u nečemu što radimo i to nam je pokazatelj da se ne trudimo dovoljno. Moramo se aktivirati i biti uporni i tek onda očekivati pozitivan rezultat. Aktivaciona energija je ta koja će nam pomoći da ne odustanemo obeshrabreni i da se ne mirimo sa neuspehom. Sportisti su najbolji primer aktivacione energije, ona je kod njih stalno prisutna. Pomaže im da se malo više i bolje pripreme od svojih konkurenata i tako dođu do zagarantovanog uspeha. Vremenom shvatite da je potrebno samo malo više upornosti i naćićete se na sledećem nivou na lestvici koja vodi ka uspehu. Bodrite sebe negujte samopouzdanje i posle svakog pada ustanite i krenite još jače i samouverenije. I nemojte reći da za neke stvari nemate dovoljno vremena, svi imamo isti broj sati, a da li svi imamo isti nivo energije u tim satima?

Ovo je bio rezime knjige: „Pronalaženje vase zone” pisac: Michael Lardon.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Prava vrsta ludila je knjiga o istinoj priči o timskom radu, liderstvu i inovativnim postupcima. Na prvi pogled, ovo je...
Veličina se ne rađa. Ona raste. Ideja da sve veštine rastu pomoću istog ćelijskog mehanizma izgleda čudno i iznenađujuće jer...
Knjiga “Pobedi zauvek” nas uči kako da živimo, radimo i igramo kao šampioni. „Proces samootkrivanja koji je bio neophodan za...