Edit widget and choose a menu
HomeBiznisKnjigeVeliki um i veliko srce

Veliki um i veliko srce

Veliki um i veliko srce je prisutno kod svih nas, samo što ponekad ni sami ne znamo kako da to pretvorimo u realnost, zato to možemo naučiti uz pomoć knjige „Veliki um i veliko srce“. Sastavni deo svega toga je sreća, istinski mir radost, hrabrost i zadovoljstvo. Svako ko to ima u sebi, kažemo da ima veliko srce i veliki um jer su sve lepe stvari sadržane u tome. Da bi sve te lepe stvari bile u prvom planu potrebno je pristupiti svojoj svesti na pravi način. Zapravo ne treba živeti sa strahom, u stresu, anksioznosti u patnji već svojim velikim umom, bez ikakvog straha i sa velikim trudom svim silama treba živeti život u neustrašivosti.

Jedan od primera koji nam opisuje prepoznatljivost svega na prvi pogled koja po nekad zna i te kako da zavara je primer više monaha koji su opisali slona. Niko od njih nije mogao da pogodi da se radi o slonu, jer su uz pomoć opipavanja hvatajući se za različit deo, svi doneli različite zaključke. Onaj koji je dirao rep mislio je da je slon kao konopac, onaj koji je dirao nogu mislio je da je kao stub, a onaj koji je dodirivao surlu mislio je da je slon kao grana drveta.

Svako od njih je mislio da je 100% u pravu i nije mogao da shvati da neko drugi ima drugačije mišljenje za nešto očigledno.

Iz ovog možemo doneti veoma važan zaključak, a to je da niko nije dovoljno pametan da bi bio 100% u pravu. U svakom pogledu i mišljenju postoji samo delimična istina. Onog trenutka kada mislimo da je naša perspektiva 100% tačna mi tada upadamo u nevolju, jer ni jedan pogled na nešto, nije ni poseban, a nije ni jedini. Potrebno je naučiti da menjate poglede i perspektive jer to vam mnogo može pomoći u životu.

Kada pronađete mogućnost da na stvari gledate iz druge perspektive vezano za neku situaciju osećate se slobodno i kao rezultat svega bićete bogatiji jer ćete stvarati vise ljubavi, saosećanja i svega ostalog dobrog u životu.

“Za one koji prolaze kroz teška vremena… Zapamtite to je samo privremeno… Kolo sreće…”

Kada menjate perspektivu iz koje gledate na nešto, funkcionisaćete odlično jer ćete situaciju sagledati iz vise uglova, i stvorićete najrealniju sliku toga. Ako ste kao auto zaglavljeni u jednoj istoj brzini nećete imati prave informacije, realnu sliku nečega i bićete u problemu da razumete nešto u potpunosti. Zato stalno menjajte brzine, sagledajte iz više strana i iz raznih perspektiva i dođite do srži realne slike, jer je to način da što manje pogrešite.

Ako si zaglavljen u mestu znači da nisi funkcionalan, da si beskoristan i da si u patnji. Zato se krećite i držite korak sa životom i uključite perspektive i imajte više samopouzdanja, jer jedino tako ćete sigurnim korakom ići napred.

Mi svi moramo imati svest da u životu nema zadržavanja u mestu jer život je jedna velika učionica. Moramo stalno vežbati i prilagođavati se ne bi li imali priliku za proširenje vidika. I u najobičnijoj šetnji sa nekom osobom, moći ćemo da učimo od nje i sve dobre stvari možemo iskopirati, a sve lose odbaciti. U svojim mislima, svim ljudima uvek budite zahvalni za sve one dobre stvari kojima su vam olakšali i pomogli u životu.

Ako bismo u životu dozvolili da se svaki glas čuje da se ceni i uvažava, život bi nam bio mnogo bolji radosniji i srećniji. Stopiranjem i poricanjem nekog aspekta koji nam se u trenutku učini nevažnim stvaramo veliki problem u sebi i drugima. Zamislite da ste u firmi gde niko nezna koji je njihov posao nezna zvanje u toj firmi ni za koga radi ni kako se zove firma čiji je vlasnik takođe nepoznat. Ta je zapravo firma u rasulu, gde su svi van kontrole i izgubljeni u prostoru i vremenu, jedna realna slika disfunkcionalnosti. Da bi se stvari popravile treba svakog ponaosob upoznati sa svojim odgovornostima, očekivanjima i dati mu smernice svega što je važno. Tek tada će sve funkcionisati kao jedna velika celina gde se svaki glas ceni gde svako ima određenu mudrost i gde je uspeh zagarantovan.

Svako uspešan, jednom je bio nepoznat, ali je odbijao da odustane od svojih snova… Upornost se isplati…

Svako od nas treba u sebi imati i muško i žensko saosećanje da bi uspeo u nečemu. Žensko onda kada treba biti nežan, saosećajan, ženstven i muški način onda kada treba biti odlučan i nemilosrdan u obavljanju nekog posla. To je ono veliko srce kada se morate prilagoditi svakoj situaciji i odigrati na prvu kartu onako najispravnije. U određenom trenutku morate biti saosećajni i nežni, a u drugom odlučni i strogi.

Razmišljanje da si apsolutno jedinstven i da nema slične osobe na svetu kao ti, i da nema potrebe dokazivati bilo šta, pritom biti prirodan i skroman je sloboda funkcionisanja. Um velikog uvažavanja i zahvalnosti, velike radosti vođene mišlju da sreća ne zavisi od uslova i okolnosti, takvo razmišljanje je razmišljanje integrisanog ljudskog bića koje slobodno funkcioniše.

Zahvalnost i uvažavanje je jedna od lepših stvari gde prvenstveno trebate biti zahvalni na onom što dobijate. U suštini svega uvek dobijemo ono što nam je potrebno i ne treba da tražimo baš sve ono što želimo jer nam se može javiti osećaj da se vrtimo u krug bez izlaza jer ne bude sve onako kako smo zamislili. Treba prihvatiti sve što želite ali se ne treba čvrsto vezati za to jer život je nepredvidiv i nekada on ima drugačije planove za nas.

Ovo je bio rezime knjige: „Veliki um – veliko srce“ Pisac: Genpo Roshi

Svesni život je zanimljiva knjiga čiji rezime možete pročitati ovde…

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Prava vrsta ludila je knjiga o istinoj priči o timskom radu, liderstvu i inovativnim postupcima. Na prvi pogled, ovo je...
Veličina se ne rađa. Ona raste. Ideja da sve veštine rastu pomoću istog ćelijskog mehanizma izgleda čudno i iznenađujuće jer...
Knjiga “Pobedi zauvek” nas uči kako da živimo, radimo i igramo kao šampioni. „Proces samootkrivanja koji je bio neophodan za...