Edit widget and choose a menu
HomeBiznisKnjigeKnjiga Povratak šampiona

Knjiga Povratak šampiona

Ova knjiga “Povratak šampiona” prikazuje nam kako svi veliki šampioni istraju uprkos gubicima, povredama i drugim ličnim i profesionalnim neuspesima, kako se sjajni sportisti oporavljaju i spreme da ponovo nižu uspehe. Uspeh u sportu retko prati pravu liniju jer to nije put bez prepreka. Ovo štivo ulazi u to kako šampioni nauče da ponavljaju svoje uspehe i kako se srede posle neuspeha. To pre svega uspevaju doslednim vežbanjem navika koje donose dobre rezultate i određenih obrazaca mišljenja koji ih vode do uspeha. Knjiga je namenjena svim starosnim grupama i svim nivoima takmičenja. Ukoliko imate želju i srce koje žudi za pobedom i koje vapi da se vrati u igru posle poraza – ova knjiga je za vas.

Pisac nas pita – Kako ćemo postići svoj cilj i na koji način ćemo se prilagoditi i odgovoriti na različite izazove? Prolazak kroz neuspehe u sportu i u drugim oblastima života je sasvim normalna stvar. Nikako ne možemo u potpunosti izbeći te stvari. Sa čim ćete izabrati da se nosite – sa izazovima ili pretnjama? Odgovor pravi veliku razliku. Možemo izabrati dva puta, jedan vodi ka sigurnosti, drugi vodi ka rastu. Rast se mora birati iznova i iznova; strah treba prevazići opet i opet. Šampioni su naučeni da vide izazove, a ne pretnje.

Svi želimo da razmišljamo, osećamo se i ponašamo kao šampioni. Da nam takvo ponašanje i razmišljanje postane deo svakodnevnice jer, priznajmo, zahtevi i poteškoće su delovi svih aspekata života. Korak koji napravimo između uloge takmičara i šampiona znači izlazak iz svoje zone komfora, pozivanje na unutrašnju snagu, a teške situacije preoblikuju kao mogućnost i šanse za rast i povratak.

Kada se takmičiš sam sa sobom, imaš 100% šanse da pobediš… Ishod je (ne) bitan…

Osnovna pravila za povratak šampiona iz neke krize jeste da prvo pusti van sebe sve problem i oslobodi se mentalnih blokada, a zatim da potraži podršku od ljudi koji ga okružuju. Potrebno je da ponovo zavoli igru i da se takmiči sa određenim ciljevima i razvija strast.

Konstantan rad i učenje pojačava optimizam, beskompromisni pristup na treningu i kontinuirana gužva u takmičenju su vitalno važni za postizanje ciljeva koji su povezani sa sportom i sportistima. Njihova spremnost da prihvate dodatni napor potrebna je da bi se postigla izvrsnost, to je jedan od glavnih razloga uspeha. Bez obzira kojim poslom se bavite, ne zanima me koji je to posao – želite li da premašite vaš ugovor odnosno vašu radnu normu? Svi bi tako trebali da misle i da pristupe svom poslu. Trebalo bi da razmišljate kao da ste manje plaćeni nego što biste trebali da budete za svoj vredan trud. Zbog toga ako bolje radite svoj posao i poboljšate način na koji ga radite, onda možete i očekivati da ćete više biti plaćeni.

Odvojite trenutak za iskrenu procenu. Da li nadmašujete svoj ugovor/normu? Dajete li na vašem poslu maksimum svakodnevno? Šta je sa vašim sportom? Da li ste jedan od najvrednijih radnika u svom timu? Uložite 100 procenata napora u postizanje svojih ciljeva i unesite strast u posao. Budite spremni da se potrudite, umesto da želite da imate više talenata i razmišljate kako bi vam tada bilo lakše. Nikad neće. Veliki čine da sve to izgleda lako, ali to je tako tek nakon što se uloži vreme i trud.

Pisac nas podseća da zapamtimo da ne treba da radimo nešto dok ga ne uradimo pravilno, već treba da nastavimo da radimo taj posao sve dok ne prestanemo da grešimo. Izgradite čvrstu mentalnu i mišićnu memoriju. Nemojte samo vežbati potez ili tehniku i zaustaviti se kada to uspete nakon nekoliko neuspešnih pokušaja. Umesto toga, ukoliko želite da nešto radite kako treba, vežbajte sve dok ne počnete dosledno uspešno da ga radite. Nastavak vežbanja učiniće da pravilna tehnika i forma postanu vaša druga priroda. To bi trebao biti cilj za svaku vašu tehniku. Napor oko nečega dovodi do toga da to kasnije obavljamo bez napora.

Godinu dana od sada, svi ćemo videti ko je zaista radio… Tajno moja…

Naš um prirodno zaluta – mi smo ipak samo ljudi. Mentalni trening u cilju povratka šampiona nam omogućava da to uočimo pre nego što bude prekasno i pruža nam korisne alate za vraćanje fokusa na zadati zadatak. Uz dovoljno treninga i discipline možete razviti odlučnost da se usredsredite na izazove. Držite se tih pravila. Ona glase:

Fokusirajte se na sadašnjost- šta se dešava u ovoj predstavi, u ovom trenutku.

Fokusirajte se na pozitivno – ono što dobro radite, vaše pozitivne strane.

Usredsredite se na proces – šta treba da uradite da biste bili uspešni, i budite lepo raspoloženi, smejte se.

Bavimo se sportom zbog priča, neke od tih priča su dobre, neke su loše. Nema veće motivacije od toga da ispričamo dobru priču. Sada ste spremni da učinite prvi korak na sledećem putovanju. Razmislite o svojoj priči, onoj koju želite da pričate do kraja svog života. Onda je napišite.

Ovo je bio rezime knjige “Povratak šampiona” pisac Jim Afremow.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Prava vrsta ludila je knjiga o istinoj priči o timskom radu, liderstvu i inovativnim postupcima. Na prvi pogled, ovo je...
Veličina se ne rađa. Ona raste. Ideja da sve veštine rastu pomoću istog ćelijskog mehanizma izgleda čudno i iznenađujuće jer...
Knjiga “Pobedi zauvek” nas uči kako da živimo, radimo i igramo kao šampioni. „Proces samootkrivanja koji je bio neophodan za...