Edit widget and choose a menu
HomeBiznisKnjigeZašto trebamo čitati knjige
čitanje, knjige

Zašto trebamo čitati knjige

Često se pitamo, zašto da čitamo knjige, kada možemo da odgledamo neki video, da nam neko prepriča knjigu ili pročitamo kratak rezime od nekog ko je pročitao knjigu. Istina je da se može sačuvati dosta vremena, i nema ništa lošeg u tome. Ali čitanje je vežbanje za mozak, isto kao što je treniranje za telo. Pa ne možete trenirati gledanjem video snimaka na youtube-u ili gledanjem slika kako neko drugi vežba.

Ajde da stvari posmatramo ovako. Čitanje podstiče vaš fokus i koncentraciju, i baš kao slušanje muzike ili trčanje može da bude jedna forma oslobađanja od stresa. Sa svim mogućim dešavanjima u današnjem svetu, puno je faktora koji odvlače pažnju, i ljudi zbog toga imaju veliki problem da se fokusiraju, nemojte biti jedan od njih.

Na svakih par minuta dok čovek radi ima ometajuće faktore, kao što je pristigla poruka, odgovor na poziv, promena zadatka koji radi, gledanje na sat, email poruke, društvene mreže i ostalo, što mnogo utiče na nivo stresa i na produktivnost.

Kada čitate knjigu, sva pažnja je usmerena na priču koja se nalazi u knjizi, ostatak sveta je isključen i vi ste opčinjeni svakim detaljom koji pokušavate da zapamtite. Pokušajte da čitate svaki dan 15-20 minuta pre posla i bićete iznenađeni koliko ćete biti uspešniji na poslu rešavajući redovne zadatke. Druga dobra stvar jeste što ćete biti relaksiraniji u svemu što radite.

“Greške koje te čine odmernim su bolje od uspeha koji te čine arogantnim… Budi odmeren i u uspehu…”

Da li ste ikada poželeli da nestanete negde daleko, da vas nema neko vreme, jednostavno da se osamite u uživate u tim momentima sami sa sobom? Pogađate? Sa knjigom to upravo možete. Ne treba vam putovanje na neki drugi kontinent, odlična knjiga može da vam pruži takvo zadovoljstvo. Nakon odmora od svega, čitajući vi možete isforsirati vaš um da pronađe rešenja za vaše redovne probleme, a da se uopšte ne opterećujete dugim premišljanjima. Zato što je um relaksiran, on savršeno radi i pronalazi rešenja.

Pod stresom ste? Onda odaberite savršenu knjigu, i krenite da čitate! Istraživanja koja su sprovedena pokazuju da čitanje jako puno pomaže da se oslobodite stresa, čak i više od slušanja muzike, uživanja uz šoljicu čaja ili od šetanja. Prilikom čitanja već nakon šest minuta stres kreće polako da nestaje, a čitalac polako tone u dubinu knjige i zaboravlja na redovne brige i obaveze. Naravno to sve pod pretpostavkom da niste naterani da čitate.

Studije dalje pokazuju da čitanje potpomaže u razvoju vaše inteligencije. Ako vašem telu vežbanje pomaže da dođete u bolju kondiciju, onda čitanje mozgu pomaže da bude u boljoj mentalnoj kondiciji takođe. Mentalna stimulacija usporava proces demencije i Alchajmerove bolesti kasnije u starosti, jer održava oštrinu vašeg uma. Čitanje je zdravo, baš kao i trčanje ujutru, zato odvojite vremena i za to.

Prijatelji su nekada na istoj stranici, ali se ispostavi da čitaju različite knjige…Proverite da li čitate istu knjigu…

Sve što pročitate popuniće vaš um novim informacijama, a vi nikada ne znate kada će vam to zatrebati i kada ćete to izvući iz rukava. Što više znanja imate, to ćete lakše rešavati svakodnevne probleme i izazove na koje ćete nailaziti u životu. Takođe, ako se nađete u životu u neprijatnoj situaciji da izgubite sve što imate od materijalnih stvari, vaše znanje vam niko ne može uzeti, jer ono je samo vaše.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Prava vrsta ludila je knjiga o istinoj priči o timskom radu, liderstvu i inovativnim postupcima. Na prvi pogled, ovo je...
Veličina se ne rađa. Ona raste. Ideja da sve veštine rastu pomoću istog ćelijskog mehanizma izgleda čudno i iznenađujuće jer...
Knjiga “Pobedi zauvek” nas uči kako da živimo, radimo i igramo kao šampioni. „Proces samootkrivanja koji je bio neophodan za...